Att spela spel är för många ett sätt att koppla av och smita från verkligheten en stund. Internet erbjuder stora möjligheter att spela casinospel och hålla på med sportbetting, vilket lockar hundratusentals svenskar varje vecka. De flesta spel man deltar i handlar enbart om att ha kul, och i bästa fall vinna lite extrapengar. Det finns dock en spelkultur i Sverige som också går ut på att samla in pengar för en god sak. Många tv-kanaler anordnar lotterier och stora galakvällar när det inträffat en naturkatastrof, för att locka människor att öppna sina plånböcker. I mindre skala anordnar även lokala idrottsföreningar och ideella organisationer spelkvällar för att samla in pengar till välgörenhet eller bara till sin egen verksamhet. Traditionen av att blanda samman spel och välgörenhet är lång, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden.

Spel och välgörenhet

Lions är ett typexempel på en organisation som använder spel och liknande aktiviteter för att samla in pengar till olika ändamål. Denna klubb bildades redan 1917 i Chicago och kom 1948 till Europa och Stockholm. Deras syfte är att främja fred i världen och Lions har i dagsläget över 1,3 miljoner medlemmar över hela världen.

Spel och hur man kan samla in pengar till välgörenhet

Postkodlotteriet är ett modernare exempel på en organisation som samlar in pengar till välgörenhet genom spel och lotterier. Detta har blivit ett av Sveriges populäraste tv-program och samlar storpublik framför tv-apparaterna varje vecka. De samarbetar med vitt skilda organisationer som Barncancerfonden, Rädda Barnen och Världsnaturfonden. Precis som för många andra organisationer är det viktigt att de håller sig politiskt obundna och enbart fokuserar på just välgörande ändamål.

För den som vill samla in pengar till välgörenhet genom spel och lotterier finns det en del regler att förhålla sig till. Dessa regler för olika spel sätts upp av Lotteriinspektionen. Det handlar om att vinstsummorna inte får överstiga vissa belopp och det finns också skattemässiga regler att tänka på. Det är dock ganska enkelt att anordna lotterier och liknande för den som vill samla in pengar till en god sak. Läs mer på Lotteriinspektionens hemsida!